jueves, 7 de mayo de 2009

Si l’ansietat no es tracta de forma adequada, la patologia es pot complicar

Entrevista con el equipo psicológico de Centro ITAE

Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut, més d’un 24% de la població actual europea pateix o patirà al llarg de la seva vida un trastorn d’ansietat, però tant sols un 6% acudeix al psiquiatre o psicòleg en els episodis inicials, que és quan la patologia té millor pronòstic ja que després es cronifica i agreuja. ITAE és el primer centre europeu especialitzat en el tractament integral de l’ansietat i l’estrès. Parlem amb el seu director per a conèixer quins són els símptomes dels trastorns d’ansietat més freqüents i la metodologia de tractament en el seu centre.

De quina inquietud neix el Centre ITAE?


El nostre centre obria portes l’any 1998 reunint les inquietuds de diferents professionals de la psiquiatria i la psicologia que volien aportar un tractament realment seriós, rigorós i, per primer cop especialitzat, a una de les malalties més incapacitants de la nostra època: els trastorns d’ansietat. Una patologia que alguns denominen silenciosa perquè moltes persones que la pateixen no consulten amb cap especialista i per tant la viuen amb soledat i sense intentar sortir-se’n. Els trastorns d’ansietat estan considerants com la malaltia del segle XXI, però s’inverteix poc en el seu tractament. Pensem que més del 30% de les persones que acudeixen a un servei d’urgències són diagnosticades de trastorn ansiós, en canvi la salut pública està donant hores de visita als especialistes en psiquiatria a partir dels quatre mesos.


Quin tipus de tractaments es realitzen a ITAE?

El nostre equip de psiquiatres i psicòlegs treballa en coordinació permanent fent un seguiment exhaustiu de cada pacient, que té com a mínim tres professionals seguint el seu cas. Els nostres mètodes són molt rigorosos. Partint d’una orientació cognitivo-conductual (està demostrat que és l’enfocament més eficaç per a tractar aquesta malaltia), apliquem protocols especialment dissenyats per a aquestes patologies i adaptats exclusivament per a cada pacient i les seves circumstàncies. Planifiquem molt el tractament abans d’iniciar-lo, mitjançant una avaluació exhaustiva del cas concret que ens permeti iniciar a la major brevetat possible aquella teràpia que ataqui els símptomes, conductes i pensaments que generen l’ansietat. L’eficàcia del tractament, he de dir, no és tant sols a curt termini. Obtenim molt bons resultats a curt i llarg termini. La prevenció de recaigudes és una part molt important del procés.


És una metodologia d’abordatge individual?

Sí, però pot ser complementada amb un abordatge grupal. En principi seguim un programa de tractament individual per a poder tractar al pacient de forma intensiva o semi intensiva (segons la seva necessitat), amb l’objectiu de recuperar-lo en el menor temps possible. En aquest punt del tractament el psicòleg ensenya al pacient, en cadascuna de les sessions, les eines i estratègies necessàries per a superar el seu trastorn, i li ajuda a posar-les en pràctica en el seu context quotidià. Si és necessari, els nostres especialistes es desplacen als llocs que provoquen l’ansietat als pacients per tal de poder fer exposicions en viu; o al seu domicili, per afrontar amb recolzament professional els rituals més arrelats. La freqüència i durada de cada sessió i dels tractaments dependrà lògicament de cada cas concret.




En què consisteix l’abordatge grupal?

La teràpia grupal consisteix en compartir la sessió terapèutica amb d’altres persones que presenten una problemàtica molt similar. Està indicada per al tractament de trastorns de caràcter lleu o moderades que permetin ser tractades en grups com el de baixa autoestima, el de dificultat per a relaxar-se, o el de persones amb dificultat per a relacionar-se. La teràpia grupal afavoreix el canvi i fa que aquest es produeixi de manera més ràpida i eficaç. Com succeeix a la teràpia individual, el terapeuta del grup ensenya als participants diferents estratègies i eines pràctiques que permetran superar el problema, que desprès s’apliquen per a comprovar la seva efectivitat.

Al novembre comencem nou grups de teràpia (autoestima, asertivitat, pànic i agorafòbia, habilitats socials i fòbia social), amb cursos de 1.30h a la setmana de 7 a 9 setmanes de duració (preus a partir de 190 euros).


Quina simptomatologia presenta l’ansietat?


Resumint, podríem dir que l’ansietat es manifesta mitjançant símptomes físics (què sentim), cognitius (què pensem) i conductuals (què fem). Són símptomes físics de trastorns d’ansietat la sudoració, la tensió muscular, les palpitacions i la taquicàrdia (quan no existeix un problema cardíac), les molèsties gàstriques, sensació d’ofec o manca d’aire, sequedat de boca, dificultats per empassar, mal de cap, mareig o nàusees. Entre els símptomes cognitius, destaca la preocupació, el temor, la inseguretat, la dificultat per a decidir, pensaments negatius sobre un mateix, por a que se n’adonin de les nostres dificultats, por a la pèrdua de control, dificultats per a pensar, estudiar o concentrar-se... Per la seva part, els símptomes conductuals d’ansietat més freqüents serien evitar les situacions que ens provoquen por, fumar, menjar o beure en excés, fer moviments repetitius, rascar-se, tocar-se, tartamudejar, plorar, quedar-se paralitzat...



Parlem de la importància de tractar l’ansietat.Quins problemes pot causar a nivell orgànic una ansietat no tractada?

Les conseqüències negatives d’una ansietat no tractada poden ser molt greus i limitadores, començant per la pèrdua gradual de la qualitat de vida i fins a arribar a un aïllament social i laboral que pot portar almalalt a quedar-se tancat a casa sense poder sortir ni relacionar-se. L’ansietat pot provocar trastorns orgànics importants com són la hipertensió arterial, asma, trastorns digestius i dermatològics, disfuncions sexuals, contractures musculars, etc.; y també problemes a nivell psicològic. Si l’ansietat no es tracta de forma adequada, la patologia es pot complicar amb d’altres trastorns mentals i gairebé sempre va acompanyada de depressió. D’aquesta manera, la persona amb ansietat que no es posa en mans d’un especialista pot perdre totalment la seva qualitat de vida, afegint al seu diagnòstic el de depressió.


És partidari de medicar l’ansietat?

En alguns casos, depenent de la gravetat simptomàtica, els especialistes consideren que pot ser necessari estabilitzar al pacient amb medicació, però l’objectiu de la nostra teràpia és sempre dotar al pacient d’unes estratègies personals que li permetin manegar l’ansietat. Per a això és necessari un tractament psicològic especialitzat. Un psiquiatra haurà de controlar lamedicació que es pren així com pautar la seva reducció gradual, de forma coordinada amb l’evolució de la psicoteràpia.

Entrevista extreta del diari Avui (any 2007)

No hay comentarios:

Publicar un comentario